Bescherm je isolatie: dampremmend vs dampopen

Je isolatie binnen je dak of muur, die zich toch als energiebezuinigingsmiddel verhoudt, is een dierbare schakel binnen je woning. Daarom is het belangrijk om met de meest aangewezen preventiemaatregelen rekening te houden. Dampschermen of soortgelijke folies kunnen een oplossing bieden om vocht op een juiste manier te kanaliseren. Maar hoe zat het weeral in elkaar? Wanneer gebruik je precies dampremmend en dampopen materiaal? Wij frissen je geheugen even op.

Vocht tast isolatie aan, en daarom is het van essentieel belang om de juiste oplossing aan te wenden opdat dat nooit zou gebeuren. Uiteraard gaat het niet om vocht in de letterlijke zin van het woord (zoals vloeibaar water), maar om het proces van condensatie. En vergeet vooral niet af en toe te ventileren, zo vermijd je ook al een hoop problemen.

Diffusie en convectie
Zowel daken als muren hebben te kampen met diffusie van damp. Van binnenuit zal de waterdamp verschuiven naar de buitenkant van de constructie. Daarnaast is er ook sprake van convectie wanneer er door een gebrekkige realisatie van de structuur condensatieproblemen voorkomen. De warme lucht verplaatst zich naar de buitenkant van de constructie en begint rond te cirkelen. Vanaf het moment waarop de lucht begint af te koelen, zal er condens tegen het buitenste oppervlak komen te staan. Bij convectie ontstaat er veel meer condens in vergelijking met diffusie. En in dit geval zal er veel meer schade aanwezig zijn in de constructie.



Dampremmend
Eenvoudig gezegd dient een dampremmend scherm om isolatiematerialen zoals cellulose of minerale wol af te schermen van vocht. Niet alleen worden de isolatiematerialen beschermd, automatisch beveilig je ook de houtstructuren van het gebouw. Binnenshuis wordt er nu eenmaal veel vocht gecreëerd dat zijn doorgang moet vinden. Denk maar aan badkamers waar een groot stoombad heeft plaatsgevonden. Zelfs ademen maakt hier deel van uit. Het vocht dat zich doorheen de muur of het dak wil verplaatsen, is meestal aanwezig in de vorm van condens. Een folie uit polyethyleen is hierbij de meest courante oplossing, maar je kan ook gebruik maken van papier uit aluminium. Tot slot is een bitumineuze laag ook een optie.

Dampopen
Het is best aan te raden om zo dampopen mogelijk te werken aan de buitenkant van de isolatie, dus aan de kant waar de koudste temperatuur zich bevindt. Een grote weerstand tegen de damp in de zomer kan nefaste gevolgen met zich meebrengen. Een dampopen folie voor de buitenzijde van dak (met name onderdak) en gevel daarentegen heeft de eigenschap damp door te laten, wat ontzettend essentieel is. Op die manier kan mogelijk vocht door condensatie wegtrekken. Vocht dat binnendringt in je isolatie moet nu eenmaal naar buiten.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat